De meeste vrome christenen

Gerelateerde afbeelding

Neem bijvoorbeeld abortus. De meeste vrome christenen zijn tegen, terwijl liberalen vaak voor zijn. De grootste twistappel is een feitenkwestie en geen ethische kwestie. Zowel christenen als liberalen geloven dat menselijk leven heilig is en noemen moord een gruwelijke misdaad. Ze zijn het alleen niet eens over bepaalde biologische feiten: begint menselijk leven bij de verwekking, bij de geboorte of ergens daartussenin? Sommige menselijke culturen houden het er zelfs op dat het leven bij de
geboorte nog niet eens is begonnen. Volgens de !Kung uit de Kalahariwoestijn en verscheidene Inuitvolkeren in het noordpoolgebied begint een mensenleven pas als kantoor huren amsterdam de baby een naam heeft gekregen. Als er een kind wordt geboren, wacht de familie een tijdje af voor het een naam krijgt. Als ze besluiten het kind niet te houden (omdat het een of ander gebrek heeft, of vanwege economische moeilijkheden) doden ze het. Als ze dat maar voor de naamgevingsceremonie doen, wordt het niet als moord beschouwd.3 Mensen uit deze culturen vinden vast, net als liberalen en christenen, dat mensenlevens heilig zijn en moord een vreselijke misdaad is, maar infanticide is wel toegestaan. Als religies zichzelf proberen te verkopen, leggen ze vaak de nadruk op hun mooie waarden. Maar God verbergt zich vaak achter de kleine lettertjes van feitelijke uitspraken. Het katholicisme zet zichzelf in de markt als de religie van universele liefde en mededogen. Prachtig, toch? Wie kan daar nu iets tegen hebben? Dus waarom zijn niet alle mensen katholiek? Omdat je in de kleine lettertjes kunt ontdekken dat het katholicisme ook blinde gehoorzaamheid eist aan een ‘onfeilbare’ paus, zelfs als die zijn volgelingen op kruistochten stuurt en ketters laat verbranden. Dergelijke praktische instructies vloeien niet puur en alleen voort uit ethische oordelen, maar uit een mengeling van ethische oordelen en feitelijke beweringen. Als we de etherische sfe ren van de filosofie even verlaten en ons op de historische werkelijkheid richten, zien we dat religieuze verhalen bijna altijd kantoor huren eindhoven de volgende drie componenten bevatten:
1. Ethische oordelen, zoals ‘menselijk leven is heilig’. 2. Feitelijke beweringen, zoals ‘menselijk leven begint direct na de verwekking’. 3. Een mengeling van ethische oordelen en feitelijke beweringen, die resulteert in praktische richtlijnen als ‘je mag nooit abortus plegen, zelfs niet één dag na de verwekking’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *